Fakültemiz öğretim üyesinden çiftçilere bilgilendirme

11 Kas

• Ziraat Ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Fakültemiz Bitki Koruma Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ Düzce İlimizin Gümüşova ilçesinde çiftçiler ile bir araya gelerek fındığın önemli zararlılarından olan, Amerikan beyaz kelebeği ve mücadele yöntemleri hakkında bir sunum yaparak üreticileri bilgilendirmiştir. Gümüşova Ziraat Odası tarafından düzenlenen ve Gümüşova Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tarım toplantısına Vali Yardımcısı, Gümüşova Kaymakamı, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Gümüşova Tarım İlçe Müdürü, Düzce Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katılmışlardır.

Düzce’de yaklaşık 20 yıldan beri görülen ve çiftçilerin kâbusu olan zararlı, Amerikan beyaz kelebeğinin Kuzey Amerika orijinli olduğunu, Avrupa ve Asya kıtalarına yayıldığını ifade eden Sayın Öztemiz, zararlının Türkiye’de ilk kez 1975 yılında Edirne, Istanbul ve Tekirdağ’da görüldüğünü, Karadeniz Bölgeleri ile Kuzey Ege’de yayılış gösterdiğini vurgulamıştır.  Ayrıca, zararlının tanımı, yaşayışı, zarar şekli, beslendiği bitkiler ve mücadele yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Zararlının mücadelesinde çevreye en az zararı olan yöntemlere öncelik verilmesi gerektiğini vurgulan Sayın Öztemiz, uygun olan tüm mücadele yöntemleri (kültürel, mekaniksel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele)’nin bir arada kullanıldığı "Entegre Mücadele"’nin uygulanması gerektiğini ifade etmiştir. Entegre mücadelede zararlının popülasyonu yüksek ve uygulanan yöntemlerin etkisi yeterli gelmezse çevre dostu pestisitler kullanılmalıdır.  Çevreye ve faydalı böceklere en az zararı olan tarım ilaçları seçilmeli ve uygun doz ve zamanda kullanılmalıdır.