Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Fındık Üreticilerine ¨mücadele için kritik zaman¨ çağrısı

04 Haz

Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Sevcan Öztemiz ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Yıldırım Akçakoca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Fındık Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri, Akçakoca Tarım İlçe Müdürü ile teknik personelleri, ziraat odası başkanı, köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Fındıkta sorun olan hastalık ve zararlılar ile mücadele olanaklarının tartışıldığı toplantıda, Dekanımız Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ "Fındıkta Amerikan Beyaz Kelebeği ve Fındık Filiz Güvesi Zararlıları ile Mücadelesi" adlı sunum, Fakültemiz Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Yıldırım "Fındıkta Külleme ve Mücadelesi" adlı sunumunu yaptılar. Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Amerikan Beyaz kelebeğinin çıkış zamanını belirlemek için kurdukları ışık tuzaklarında kelebek çıkışlarının başladığını, tüm fındık üreticilerinin bu uyarıyı dikkate almalarını, zararlı ile mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde sürekli fındık bahçelerini kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. İsmet Yıldırım hastalığın yayılmasını önlemek ve zararı en aza indirmek için kültürel önlemlerin alınması gerektiğini, daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra; hastalık bahçede ilk kez çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez mücadelenin yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve katılımcılardan gelen sorular ve karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri değerlendirildi. Toplantının değerlendirme ve kapanış bölümünde İlçe Tarım Müdürü, Cemil Uzun konferansa sunumlarıyla destek veren Üniversitemiz öğretim üyelerine ve katılımcılara teşekkür etti.

ZDBF