Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tarımsal Sorunların Çözümünde Öncü Olmaya Devam Ediyor

23 Eki

Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz Koordinatörlüğünde; Düzce Valiliği, Düzce İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odaları işbirliği ile başlatılan Amerikan Beyaz kelebeği zararlısına karşı mücadele programı bu yıl başarı ile sonuçlandı. Zararlının mücadele zamanına karar vermek için kullanılan ışık tuzakları sayesinde fındık üreticilerinin doğru zamanda ve toplu mücadele yapmaları konusunda destek verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak havaların yağışlı geçmesi sebebi ile kelebek çıkışlarının Mayıs ayının son haftasına denk geldiğini, Amerikan beyaz kelebeğini fındık bahçelerine geçmeden önce dişbudak ve dutlarda gördüklerini ve biyolojik preparat ile Haziran ayının ilk yarısı mücadele yapılmasını sağladıklarını vurguladı. Zararlının ikinci döle ait kelebek çıkışlarını da benzer şekilde takip ettiklerini ve mücadele yapıldığını belirten Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, zararlıya karşı tek bir mücadele yönteminden ziyade kültürel önlemler, mekanik, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele şeklinde uygulanan entegre mücadele ile bu başarıyı elde ettiklerini ifade etti. Özellikle çevre dostu uygulamalara önem verdiklerini, bu nedenle Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinde üretimi yapılan faydalı böceklerin fındık bahçelerine salımının yapıldığını sözlerine ilave eden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz bu yıl olduğu gibi birkaç yıl üst üste bu uygulamaların doğru bir şekilde tekrarlandığı takdirde Düzce’de Amerikan beyaz kelebeği popülasyonunun baskı altında  tutulabileceğinin altını çizdi. Başarılı mücadele uygulamaları ile geçen yıla göre zararlının popülasyonunun oldukça azaldığını, 2017 ekim ayında zararlının evlerimizin içine kadar girerek yaşamı olumsuz etkilediği halde, bu yıl ekim ayının ikincisi yarısı olmasına rağmen, böyle bir sorun ile karşılaşılmadığını belirtti. Geçen yıl çınar ağacında zararlı bir tek yaprak bile bırakmazken, bu yıl fotoğrafta da görüldüğü gibi çınar ağacının yapraklı ve sağlıklı olduğunu, yapılan uygulamaların zararlının popülasyonunu önemli derecede azalttığını ifade etti ve sözlerini mücadele programında emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.

17 EKİM 2017                      11 EKİM 2018

Amerikan Beyaz Kelebeği ve Yumurta paketi